Lalekent li Olmak Bir Ayrıcalıktır. - 18 Aralık 2018, Salı Google+

17 Ağustos 2013

yazar_11

GENEL KURUL ELEŞTİRİSİ-III-2013      17.08.2013

Lale-kent 1987 yılında kooperatif olarak kurulmuş 1995 yılında evlerde ilk yaşam başlamış. 26 yılda memlekette büyük değişimler olmuş, köprünün altından çok sular geçmiştir. Lalekent’in kuruluş yıllarında Türkiye’de konut kooperatifçiliği, özellikle ikinci konut/yazlık modası zirvedeydi, devlet desteği ile kolaylıklar sağlanıyordu.
Aklına esen kooperatif kuruyor, bazılarımız başını sokacak bir ev sahibi idealindeyken, uygar yaşama sıcak bakan orta gelirli aileler yazlık konut sahibi olmayı özlüyordu.
Kooperatif, belli konuda ve eşit koşullarda üyelerine yarar sağlama amacı taşır. Eşit nimet ve eşit külfet prensiptir.
Kırsala terk edilmiş ikinci sınıf vatandaş hatta ümmet zilletinden kurtulup cumhuriyetle beraber yurdun asıl vatandaşı olan halkımız, çoğu alanda olduğu gibi, cesareti ile bilmezliğini-acemiliğini umursamayan binlerce kooperatif kurucusu/yöneticisi çıkardı içinden. Bu iş gönüllü idi, özveri istiyordu, bilgi-beceri ve azim istiyordu. Kimi başardı, kimi batırdı, kimi har vurup harman savurdu.
Bilmezlikler-eksiklikler; gizlemeyi, açık ve içten olmaktan kaçınmayı getirdi. Bunlar da, dedikodu kazanını sürekli sıcak tuttu. “Dedi”lere eklenen “kodu”lar işin şirazesini kaçırdı. Güvensizliklere yol açtı. Hatta o kadar ki;  dedikodulardan kendisi de çok çekmiş olan bir üye toplantıda söz almadan “ortalıkta kötü dedikodular dolaşıyor” mealinde bir sözle yöneticiye seslendi.
İşte biz bu yüzden karından değil ağızdan konuşalım düşüncesiyle buraya yazıyoruz. Bilinenler, düşünülenler, duyulanlar açıkça söylensin, uygarca tartışılsın, konuyla ilgili her kim ise gerçek olanı açıklasın. Lafı söyleyen kanıtlasın ki, kalıcı-sağlam temellere oturtulmuş bir ortamda yaşama güzelliğimiz olsun.
Yıllık faaliyet projeleri, rutin işletme hizmetleri, idame, iyileştirme ve sisteme yapılacak katkılar hakkında uzman kişilerin desteğini almak, en uygun olanı bulmak ve bunu üyelere anlatmak gerekir. Sitede ortak mülkiyet söz konusu, o zaman ortak yarar da şart olmalı.
Ne kadar yetenekli, ne kadar iyi niyetli olursa olsun; yönetici, rutinler dışında, iradesini veya inisiyatifini kullandığında hesap vermelidir. Gerçekte böyle bir yetkisi de olmamalıdır. Yöneticilik bir hizmet nöbetidir ve çok kolay devredilebilmelidir, bir makam değil zahmet yeridir. Site tarihinde ne kadar çok üye/hissedar yönetimden geçmiş ise olgular o kadar iyi anlaşılır ve gelişme ve kolaylık sağlanır. Bu bakımdan (nedenini yorumlamak istemem ama) 26 yıllık site tarihimiz oldukça zayıftır ve sıkıntılar biraz da burdan kaynaklanıyor kanısındayım.
“Yeni gelen, benden iyi yöneticilik yapamaz” dememelidir kimse.
(Nasip olursa projeler konusundaki düşünlerimizden bazılarını da paylaşacağız)
Kaptan 131/62