Lalekent li Olmak Bir Ayrıcalıktır. - 18 Aralık 2018, Salı Google+

13 Ağustos 2013

yazar_11

2013 GENEL KURUL ELEŞTİRİSİ-II

Üyeler genel kurulda sorunlarını anlatmak, sorunlarına çözüm bulunmasını istemektedirler. Hatta sabırla genel kurul saatini bekleyenlerin olduğu anlaşılıyor. Yönetimin bir yıllık çalışmalarının hesabını verdiği (2012-2013 yılı icraat raporunun okunması, görüşülmesi ve ibra talebiyle oylamaya sunulması) gündem maddesinde söz alarak konuşanlardan bu anlaşılıyor. Bir yıllık icraat ile ilgili yapılan eleştirilere, sorulan sorulara yöneticinin getirdiği açıklamalar genelde tatminkar oldu. Yöneticinin, görüşü/vizyonu/kapasitesi paralelinde çalıştığı anlaşıldı. Ne var ki, yapılması en uygun olanları veya öncelikleri saptamada dar kalmış olabilir. Yapılanların daha iyisi mutlaka vardır. Ancak bunların yöneticiye gösterilmesi, anlatılması yoluyla yardımcı olunması gerekirdi.
Gerçi çok kişi yöneticinin, illa bildiğini yaptığını, yeni fikirlere kapalı olduğunu söylüyor.
Elbette sorunlar vardır. Sorunların çoğu sitenin kuruluşundaki gevşeklik, bilmezlik ve keyfilikten kaynaklanmaktadır. Ama sorun varsa çözüm de vardır.

Bizde genelde niyet iyidir ama kapasite dardır. Çok basit bir örnek verelim:
Sahile yapılan iskele, gerek mevzuat ve gerekse işin kendine has özellikleri gereği oldukça komplike bir iştir. Ama bilen için kolaydır da.
(Aynı büyüklükte ve aynı masrafla) iskele 20 metre kadar kuzeye-batıya (kayalık yere) yapılmalıydı. İskelenin ucu adam boyunu geçen derin yere denk getirilmeliydi. İki tarafı puntellerle (korkuluk-trabzan) ile emniyete alınmalıydı. Suya giriş merdivenin; basamaklarında çift boru kullanılmalıydı, iki tarafında tutunmak için puntel olmalıydı ve bir basamak daha derine inmeliydi.
Böylece günün birinde iskeleden atlayanlardan birinin dibe çakılıp leşe dönüşme kabusu olmazdı iskeleyi yapan sorumluda veya sayın yöneticide.
Böylece iskeleyi kullanarak denize girip çıkanlar fok balığı gibi sürünmek zorunda kalmazdı, iskeleyi yaşlılar dahil herkes emniyetle kullanabilirdi.
Bu basit gibi görünen çarpıcı bir örnektir.

Yeni yönetim için iki liste yarıştı kurulda. Divan başkanı ipin uçunu kaçırdığı için üyelerin aklıselimi ile iki listedeki adayların da programlarını özet olarak dinleme şansımız oldu. İki listede de sevdiğimiz-güvendiğimiz komşular olduğu halde programlarını beğenmedik ve oy vermedik.
Sevgili Hakan grubunun ana projesi; yıllık 180-200 bin lira maliyetli  özel güvenlik  konusu idi. Toplu alanlara ve gençlere ağırlık verecekleri, daha  yenilikçi olacakları anlaşılıyordu.  150 lira aidatın kabul görmeyeceğinin bilinmesine ve son anda liste çıkartmalarına rağmen nerdeyse oyların yarısı almayı başardılar. Demek o ki; üyeler çaresiz kaldı yeni yönetim özlemi çekiyorlar.
Sevgili Mustafa beyin sunduğu iki proje pek akıllıca gelmedi bana. Yönetim binalarına ve atıl kalan su deposuna işçi lojmanı yapmak. Lojman düşüncesi iyi de böylesi biraz komik. Şaka yapmış olmalı.
Kuzey batı yolunu ortadan bölüp yarısını kilit taşla kaplamak..?
Elbette projeler hissedarların/daire maliklerinin paralarıyla gerçekleştirilecektir.
Kesin rıza olmadan göstermelik oy çokluğu ile başkasının parasını kendi doğrularına veya bazı üyelerin baskısını hissederek harcamak yanlıştır. Üstelik sitenin yasa kılıfına sığdırılamayacak eksikleri varken daha da zordur.

İlk bir buçuk-iki saatte, üye eğilimleri toplantıya yansımışken, sona doğru toplandı sulandırılmış, çoğunluk (büyük olasılıkla) yitirilmiş dolayısıyla bazı kararlara üye eğilimlerinin yansımadığı şaibesi zuhur etmiştir.

(Üzmüyorsak, katkı yapabiliyorsak eleştiriye devam edebiliriz).

Kaptan (131/62)

1. admin admin diyor ki:

İbrahim bey,bence Lalekent bundan sonra daha demokratik olacak.İnşallah.
    Elinize sağlık.

2. Mustafa Çaylan diyor ki:

Sayın Durmuş kaptan; eleştirilerinizin bir kısmına katılıyorum, her şeyden önce benim çok üzerinde durduğum bardağın dolu tarafını da görün ve eleştirileriniz müspet olursa yöneticilere de şevk, çalışma azmi vereceğidir. Bu yazıda da bunu görüyorum ve size teşekkür ediyorum.
    Çalışan personele lojman yapılması konusu; bizde kadrolu 8 personel vardır. Bunların 3 tanesi sitemize ait 3 adet villada ikamet etmektedirler. 5 tanesi de üyelerimize ait evlerde aidat ücretlerini ödeyerek oturmaktadırlar. Ancak bu ev sahipleri ya evlerini satıyorlar veya tadilat tamirat yaptırarak kendileri oturmaya başladılar.
    ÇÖZÜM ……..:
    1. Çalışan tüm personelin işine son vererek bu personelin yaptığı işi profesyonel temizlik şirketine ihale etmektir. Bunun araştırmasını yaptık. En son 412.000.- lira yıllık + tüm demirbaşların (traktör,çim motorları, çek-çek vs.gibi) bila ücret kendilerine devredilmesini ve her personel için lojman istemişlerdir.
    a. Hadi bu teklifi kabul edelim. Bu şirket personeline lojman vermediğimiz taktirde dışarıda ikamet edecekler, saat 09,00-18,00 arası çalışma saati dışında sitede acil durumlarda kimden ve nasıl hizmet alacaksın?.
    b. Sitemize ait demirbaşların devri yasal olarak mümkün değildir.
    c. Çalıştırılacak personeli seçme şansımız ve yaptırım gücümüz olmadığı için sitemizde istenmeyen bazı nahoş olayların olması muhtemeldir.
    d. Site sakinlerinin özel işleri olduğunda ya Akbük’ten veya Didim’den, Söke’den uzman kişiler çağrılacak ve bunun ufak bir iş için kaç liraya mal olacağını taktir edersiniz.
    2. Bizim personele en az 5 lojman daha yapılması şarttır.Zira şu anda çalışan personelimizin kaldığı villa satılmak üzere bu personele ev bulamadık. Akbük’te evlerin kirası en az 400.- lira, ayrıca gidip gelmesi çok zor. Ev bulamazsam kendi evimde oturtacağım.
    a. Lojman konusunda çeşitli araştırmalar tarafımdan yapılmıştır. Özel idare ile, kaymakamlıkla ve mimarlık bürosu ile görüşmeler yapıldı. Sitemiz sınırları içersinde yeşil sahalar dışında kesinlikle lojman yapılacak bir arazi yoktur. Yeşil alana da inşaat ruhsatı verilmiyor hatta çivi çaktırmayız deniliyor.
    b. Sitemize yakın bölgeden en az 2.000m2 arsa alınarak lojman yapılması mümkündür.
    c. Sitemize ait iskan raporu alınmış atıl durumdaki binalarımızı lojmana dönüştürebiliriz. Buna uygun eski trafo binamız (su satış merkezi), küçük yönetim binamız ve mevcut büyük yönetim binamızın bodrum katıdır. Büyük yönetim binamızın bodrum katı güneş almadığından ve atık suyunun (tam ölçmedim) mevcut kanal kotunu kurtarması mümkün olmayabilir, yani burası uygun görünmemektedir.
    d. Prefabrik ev yapımına dahi müsaade edilmemektedir. Ancak bazı riskler göze alınarak mevcut su depomuzun bulunduğu alana ikişer katlı prefabrik evler yaptırılabilir. Bunun için mutlaka genel kurul kararına ihtiyaç vardır. Bu riski tek başına yönetim kurulunun alması mümkün değildir.
    e. Portatif konteynerler konularak elemanları buralara yerleştirmek mümkün ama senelerce bu araç içinde insanın yaşaması ne derece mümkün ve doğru olur? taktir edersiniz.
    3. Yol konusu; 134 ada’nın arka tarafındaki siemans ile aramızdaki yolun kilit taş ile kaplanması genel kurulda görüşüldü ve tarafımdan gerekli açıklamalar yapıldı.Bu yolun tamamı 12.000 m2 bize maliyeti bu günkü fiyatlarla 264.000.- lira tutmaktadır. Bu parayı emekli maaşı ile geçinen üyelerimizin ödemesi çok zordur. Siemens ile pazarlık yaptık ama ortak yapmayı kabul etmediler. Genel kurulda açıkladığım gibi biz yolun bizden tarafı kısmını iki araç geçecek şekilde yani 2.000 m2 sini kilit taş ile kaplayacağız. Geri kalan kısmını bu ada sakinleri kabul ederlerse araç park yeri yapmayı düşünüyoruz. Bu yol imar yoludur. Siemens ilerde bu yolu kullanmak isterse kalan kısmını da kendileri yaparlar.
    Sayın üyelerimiz; faaliyet raporumuzda “Lalekent’imizin sorunlarını biliyoruz ve bildiğimizi de biliyoruz” demiştim. Bu sadece kafa yorduğumuzun bir tanesi. Bazı art niyetli bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar ancak fikir üretirler. Durmadan konuşur ve yazarlar. Halbuki birazda dinleseler çok iyi olur. Çünkü kulaklardan beyine çok şeyler gider, ağızlardan sadece çıkar. Ağzını açıp kulaklarını kapatanlardan ben şahsen uzak duruyorum.
    Lalekent’imizin büyük sorunlarını sizlere fazla yüklenmeden yavaş yavaş çözüyoruz. İleriki tarihlerde 8 yıllık yönetimimiz döneminde yapılanları sitemize maddi olarak kazandırdıklarımızı kuruşu kuruşuna açıklayacağım.
    Sayın kaptan ve diğer sakinlerimiz; lojman konusunda eleştiri oluyor ama çözüm nedir lütfen bize çözüm öneriniz. Yasalara, imar yasasına, site yönetim planına ve üyelerimizin bütçesine uygun olsun lütfen.
    4. Sahile yapılan iskele konusu; bu iskelenin yapılması yasal olarak mümkün değil (bunu okuyan malum üyemiz kesin olarak hemen yarın gerekli kuruluşlara şikayetlerini yaparlar) ancak biz bu kadarına izin alabildik. Yer seçiminde denizin hemen derinleştiği yeri yani en uygun yeri seçtik. Sizin dediğiniz bölgenin tabanı tamamen büyük taş ve kaya parçaları ile dolu. İskeleden atlandığında işte o zaman tehlike olur. Biz mevcut iskelemizden denize defalarca atladık ve deneme yaparak iskelemizi hizmete soktuk. Bu güne kadar hiçbir kimse denize çakılmadı. Basamaklar ve çıkış korkuluğu konusunda haklısınız. Biz bunu fark ettik ama iskele kurulduğu için denizde kaynak yapamadık. Hepimizi ceryan çarptı. Sezon sununda denizden dışarı çekilerek sizin söylediklerinizin hepsi yapılacaktır.
    Sayın üyelerimiz; genel kurulumuzda ikinci yüzer dubanın alınması konusunda yanlış anlaşıldım veya meramımı tam olarak anlatamadım. Genel kurul sabahı denize gittiğimde mevcut duba üzerinde 4-5 üyemiz hanımlar gelince rahat yatamıyoruz, ikinci bir duba daha alın hatta rengi pembe olsun dediler. Ben de hiçbir art niyetim olmadan bunu sizlerle paylaştım. Yanlış anlaşıldığım için yine da özür dilerim. Ben Avrupa’da tahsil yapmış kendime göre modern, islamiyeti bilinçli şekilde yaşayan, gelenek, görenek ve ananelerine bağlı vatanını, milletini, bayrağını canından çok seven milliyetçi bir bireyim. Çok yakından tanıdığım bazı kötü niyetli üyelerimiz bunu benim için eksi puana dönüştürerek yönetimi ele geçirmek için sitemizi karıştırmak, siyaset sokmak, üyelerimizi birbirlerine düşürmek, nifak sokmak, kaos yaratmak gibi tehlikeli ve seviyesiz konuşmalar yaptıkları bazı üyelerimizi de kullandıkları bilinmektedir. Sabır çizgisinin aşılması halinde tarafımdan yasal işlemlerin yapması için ilgili kuruluşlara müracaat edilecektir. Bu düşüncelerimin genel kurulda aday olan arkadaşlarla ilgisi yoktur. Bu onların en demokratik haklarıdır. Zaten mahkeme kadıya mülk değildir.
    Sitemizle, yönetimle ilgili tüm eleştiri ve önerilere açık olduğumuzu bildirir hepinize saygılarımı sunarım.

Mustafa Çaylan Lalekent Site Başkanı 13.08.2013